Spennende matlaging og gode oppskrifter

 

Tilbudet av krydderblandinger, marinader og highclass tilbehør til matlaging er ofte altfor lite når man som den gjennomsnittlige nordmann handler inn mat i et supermarked. Mulighetene for å gi seg selv og gjestene sine en god kulinarisk opplevelse er derfor langt fra optimale. Vi vil alle gjerne skille ut oss og kreere noe som fortjner skamros, noe ekstraordinært, i stedet for at maten som serveres i bunn og grunn smaker som man selv kunne ha laget den.

Men hvordan skiller man seg så ut? Hvordan gir man gjestene sine en smaksopplevelse litt utover det vanlige? Man nå ihvertfall finne en god oppskrift, som f.eks. fra nettsider som Mine Oppskrifter. Og hva mer? Trikset er å vite hvor man finner de ingrediensene som skiller ut seg fra mengden. Det trenger ikke være hovedingrediensen, som f.eks. en 1000 kroners Kobe oksekjøttstek fra Japan eller poteter høstet i Himalayafjellene. Det handler ikke om å kjøpe de dyreste varene, men derimot om å behandle dem på den rette måten.

I min forholdsvis begrensede tid som fritidskokk har jeg gang på gang støtt på skuffelser mht. tilberedningen av det dyrt innkjøpte stykket kjøtt. Altfor mange ganger har den amatørmessige tilberedningen betydd at smaksopplevelsen, selv med dyre råvarer, ikke kan komme opp på et høyere nivå enn «ordinært».

Jeg har derimot personlig erfart at med den rette marinaden kan man redde selv det mest tarveligste stykke kjøtt. Hvis man så kan greie å tilsette den rette blandingen av krydder er det ingen grenser for hvilke smaksopplevelser man kan få av glede. Men hvordan tryller man frem en slik når tilbudet nede på samvirkelaget ikke omfatter de spennende blandingene. Man er nødt til å søke alternativer til samvirkelaget.

En ytterst anbefalelsesverdig rekke av krydderblandinger som lett kan kjøpes over internett er Raptor Rubs’ produktgruppe. Produktvariantene spenner fra den sterke «Tex mex» blandingen, som er spesielt velegnet til grillede og barbequemarinerte biffer, den mer milde blandingen av krydderurter og paprikaer som kan gi den lett grillede fisken en ekstra honnør til den alternative blandingen av provenceblomster, pepperkorn og den lekre tørkede soppen porcini, som er ytterst velegnet til lam.
En høy kvalitet er sikret ved å bruke Raptor Rubs, samtidig med at man slipper for diverse tilsetningsstoffer og E-stoffer. Men det finnes også mange andre krydderblandinger (og en del billigere), søk på Internett.

Selv om prisene på disse krydderne ligger i den dyre enden av skalaen er det fremdeles en god investering da det betyr at man ikke nødvendigvis trenger kjøpe det dyreste kjøttet for å få en behagelig smaksopplevelse, men kan «nøye seg» med hva som nå er å finne i kjøledisken.

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *